Glimlach je tandartsangst of fobie weg

Wat is er aan de (t)and? – over tandartsangst en fobieën

Met toch weer een gebruikelijk gevoel van spanning (tandartsangst) toog ik vanmiddag naar de tandarts voor een gemakkelijke gecombineerde tandarts/mondhygiënist afspraak, want ja druk is nog steeds druk en hoewel ik zeeën van tijd heb, ga ik liever voor dat ene moment zodat ik er daarna meteen voor een poos vanaf ben.

En hoewel de een fluitend door alle controles heen fietst, hoor ik in mijn omgeving toch vaker over de vrees en huiver waarmee men doorgaans naar de tandarts gaat, en al dan niet een oprechte angst voor de tandarts of tandartsfobie heeft ontwikkeld. Dat terwijl al die tandheelkundigen toch echt het beste voorhebben met jouw gebit.

Tandartsangst

Vroeger nam ik knuffel aap mee naar de tandarts die dan daar in die grote stoel bij mij zat, waardoor het felle licht, die raar-uitziende-én-naar-geluid-producerende stokjes, én rare man met bril op en masker voor die óók nog eens in mijn mond wilde kijken, een stuk minder eng waren. Na jaren van controles, gaatjes boren, tanden trekken, beugel dragen, meer boren en gebitsreinigingen verder vind ik een bezoek aan de tandarts nog steeds geen feest, en was ik vandaag dan ook oprecht blij dat ik er weer zonder gaatjes vanaf ben gekomen.

la ma gaan

Daarnaast kreeg ik van de alleraardigste mondhygiëniste de geruststelling dat ik inmiddels geen amalgaam vullingen meer had. Amalgaamvullingen zijn al tijden in opspraak over het al dan niet lekken van kwik uit de vullingen. Google staat er, zeg maar, bol van. Amalgaan is een zwaar metaal wat voorheen in vullingen werd gebruikt vanwege zijn op het oog goed bruikbare eigenschappen voor een betaalbare prijs. Zelfs Skeptis (www.skeptis.nl) kan er niet onder uit dat er een verband bestaat tussen de toename van de kwikblootstelling (via urinemetingen) en de hoeveelheid amalgaamvullingen die iemand heeft. Hoewel zij beredeneren dat de schadelijkheid van kwik op de gezondheid uit amalgaam wetenschappelijk niet bewezen is. (On)terechte amalgaanangst of niet, mij heeft het toch al die jaren op de achtergrond beziggehouden van stel je voor dat. Of het nu vanwege milieuoverwegingen is – al die weggespoelde kwik in het oppervlaktewater – of gezondheidsredenen -al dan niet (denkbeeldig) aangetoond risico – wordt amalgaam binnen de tandartspraktijk sinds 2018 uitgefaseerd op basis van Europees besluit (www.knmt.nl). Het is in ieder geval weer iets waar ik me niet meer druk om hoef te maken (…op een ontgiftigingskuurtje voor zware metalen na dan 😉).

H2(N)0(T)2

Ook stelde ik de vraag waarop het ‘een minuut lang spoelen met waterstofperoxide in het kader van COVID-preventie’ nou echt beruste. Na een goed gesprek met de mondhygiëniste die protocollen uitvoert ben ik thuis verder op onderzoek gegaan bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT) waar alle COVID leidraden en protocollen staan vermeldt. Ergens in de FAQ list vond ik de disclaimer:

‘hoewel het spoelen met waterstofperoxide internationaal is overgenomen is er géén wetenschappelijke basis voor de antivirale eigenschappen van het middel, het wordt snel in de mond afgebroken waardoor het effect vooral aanwezig is tijdens het spoelen en niet daarna. Een jodiumoplossing daarentegen is bij lage concentraties zeer effectief alleen wordt deze niet ingezet vanwege de kans op een allergische reactie. Een alternatief spoelmiddel, bijvoorbeeld in de vorm van Cetylperidinium chloride (CPC) heeft zijn nut in het anti-virale veld ook bewezen’, (www.knmt.nl).

Maar goed dat laatste stuk viel in zijn geheel in de chromebrowser achter de onderste balk dus ik denk niet dat heel veel mensen daar zijn aanbeland met lezen.

‘Overigens zijn er geen contra-indicaties bekend als waterstofperoxide wordt gebruikt in een concentratie van 1-1.5%’ (Pubmed op website KNMT).

Dus…

Enfín, ik ben geen tandarts, noch mondhygiënist. En aangezien ik de vraag kreeg of ik mij bewust was van het veelvuldig op elkaar klemmen van mijn tanden vanwege mijn afgesleten tandhoeken, bijt ik mij zeer zeker niet langer in dit onderwerp vast 😉.

…en zal ik beter poetsen, meer stoken en over een half jaar gewoon weer op controle gaan om te luisteren en door te vragen in het gesprek over hoe mijn tanden er dan voor staan.

Mocht er bij jou nou ook het hoognodige spelen voordat je naar een tandarts gaat, je hebt een tandartsangst of tandartsfobie, je gaat bij voorbaat al met heel veel vrees, ontloopt het hele event al jaren, je ziet enorm op tegen de pijn die eventueel bij een behandeling zou kunnen komen kijken, of je maakt je zorgen om al die al dan niet giftige stoffen in je mond… , kom dan vooraf eerst even bij me langs. Dan zoeken we uit wat nou precies al die spanning veroorzaakt en krijg je ter plekke inzicht zodat je wellicht helder hebt wat je wilt vragen of waarover je precies gerustgesteld wilt worden zodat je terugkerende bezoek aan de tandarts een gesprek is waarbij je tips krijgt hoe ergens mee om te gaan in plaats van your worst nightmare.

Maak hier een afspraak

Wij kinesiologen hebben namelijk een heel arsenaal aan technieken en protocollen om om te gaan met stress, allerlei soortige stress, ook wanneer deze tand gerelateerd is, …of tandhaard, …of tandontsteking, … of welke tandartsmaterialen je beter kan vermijden (inclusief zware metalen), … of welke veel voorkomende mond bacterie jouw tandproblematiek veroorzaakt.

Gewoon omdat wij kinesiologen zijn. Wij meten met behulp van de spiertest waar jouw lichaam onder- of over op reageer (zie Kinesiologie). Wij meten energie, gewoon omdat het kan.

Alle goeds, Olga

Vul nu en in, dan houd ik van mijn nieuwe avonturen.

Bovenstaand artikel is mede mogelijk gemaakt door: